Yüksek İnşaat Mühendisi Sadullah Kabakuşak, Antalya'nın yapı stoğunun neredeyse 2000 yılına ait olduğunu belirterek, bu yapıların düzenli kontrol eksikliği nedeniyle ciddi riskler taşıdığını ifade etti. Kabakuşak, 6 Şubat 2023 tarihinde 11 ilde meydana gelen depremin, geniş kapsamlı, ekonomik ve çok yönlü en önemli meselenin deprem olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu vurguladı.
YAPI ENVANTERİ ÇIKARILMALI
Yaşanan felaketin Antalya için önemli bir gösterge niteliğinde olduğunu belirten Kabakuşak, “Antalya'nın yapı envanterinin bir an önce çıkarılması, risk görünüm haritalarının hazırlanarak ayrıntılı dönüşümle hiç vakit kaybetmeden yapılması gerekiyor. Bu çalışmalar, ulaşım, otopark sorunları, sosyal donatı alanları, yeşil alanlar ve daha önce ekonomik felaketle birlikte ortaya çıkan altyapı sorunları gibi birçok sorunun çözümünün odağını oluşturacaktır. Şehrimizin yapı stokunun neredeyse 2000 yılı öncesine aittir.Bu binalarda periyodik yapı kontrolü yapılmadığı için taşıyıcı sistem hasarları ve plansız bakımlar ciddi riskler bekleniyor. Vatandaşlarımızın bu risklerin farkında değiller; bu sorunlar yalnızca karar vericilerin istekleriyle çözülebilir” dedi.
“Siyaset Üstü Bir Konu”
Dağıtımın kesinlikle siyaset üstü bir politika olarak ele alınması gerektiğini vurgulayan Kabakuşak, “Çözüm noktasında karar vericilerin özellikle teknik meslek odaları ve şehrimizin üniversitesi ile işbirliği yapmaları, konunun daha fonksiyonel ele alınmasını sağlayacaktır. Özellikle riskli yapı envanterinin belirlenmesi noktasında odalarımızdan ve üniversitemizden teknik destek alınması kaçınılmazdır. Bu konu son derece teknik, hassas sadece uzmanların söz sahibi olması gereken bir konudur. Bu yüzden konunun kesinlikle siyaset üstü olarak düşünülmesi son derece önemlidir. Çünkü yaşadığımız kötü tecrübeleri de göz önünde bulundurursak ülkemizin bu konuda kaybedeceği bir dakikası bile bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ