Büyükşehir Belediyesi tarafından vahşi sulama yapan Korkuteli Yukarıkaraman Mahallesi’ne, kapalı devre sulama sistemi kuruluyor. Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı mahallede iki kaynak tespit ederek, çalışma başlattı. Büyükşehir belediyesi 3.5 milyon maliyete sahip bu projeyi 1.5 milyon maliyetle kendi imkanları ile gerçekleştirerek, belediye bütçesine 2 milyon kâr sağladı.

"Bin dekar alan sulanacak"

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığında Ziraat Mühendisi Burak Ak, ilçelerde yıllardır çekilen tarımsal sulama sorununu ortadan kaldırmak için çalışmalarına devam ettiklerini söyledi. Ak “Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı olarak yaklaşık 3500 m isale hattı döşeyerek Kapalı Devre Sulama Sistemi yapımı gerçekleştiriyoruz. Yapımına bir yıl önce başladığımız Tesisinin havuz tabanını hazırlayarak yaklaşık olarak yüzde 75 oranında tamamladık. Çiftçilerimizin bu zamana kadar kullandığı iki kaynak suyu bulunuyordu dağdan arıklar yoluyla arazilerine getiriyorlardı. Hem mesafenin uzak olmasıyla hem de topraktaki su kaybının çok olmasından dolayı çiftçilerimizin sudan faydalanma oranı çok düşüktü. Arıklardan gelen suları kullanan çiftçiler, 10-15 günde bir sulama yapma imkanı buluyordu. Bahçelerdeki ağaçların sulanma imkanı da az olunca yetişme süresi çok uzuyordu.

Çiftçilerimiz artık istediği zaman tarımsal sulama imkanına ulaşıp ve suyun kullanılmadığı zamanlarda Kapalı Devre Sulama Sistemi deposunda saklanabilecek. 50 çiftçinin faydalanacağı bu projeyle yaklaşık bin dekarlık bir alanı sulama imkanı bularak tarıma kazandırmış olacağız. Bu çalışmayla vahşi sulamanın önüne geçilmiş olacak” dedi.

“Bir kısım araziye su gelmeye başladı”

Mahalle sakinlerinden Fahrettin Bahşi, kapalı sistem sulama tesisi için belediyeye başvuruda bulunduklarını belirterek, “Önceden bahçelerimizi sulamak için arık yolu yapıyorduk. Arıktan akan sular başka tarladan geçtiği ve az aktığı için zorluk çekiyorduk, Büyükşehir Belediyesi’ne başvuruda bulunduk. Projeyi hayata geçirdiler. Bir kısım araziye su gelmeye başladı. Artık buharlaşma yoluyla su kaybı olmuyor ve arık yaparak zaman kaybetmiyoruz. Önceden 10 günde sulama sırası geliyordu. Şimdi bahçemizi daha kısa zamanda sulama imkanımız oluyor” diye konuştu.

JMO Başkanı Mustafa Karancı: "Antalya'nın Su Kaynakları Tehlikede: Acil Önlemler Gerekiyor" JMO Başkanı Mustafa Karancı: "Antalya'nın Su Kaynakları Tehlikede: Acil Önlemler Gerekiyor"

“Su olmayınca hayat olmuyor” diyen Yukarıkaraman mahallesi sakinleri, kapalı sistem sulama sistemi sayesinde tarımda verimliliğin arttığına dikkat çekti.

Kaynak: iha