Antalya, önceki akşam saatlerinden itibaren etkisini gösteren şiddetli fırtına sonrasında sabaha karşı şiddetli yağışlarla karşı karşıya kaldı. Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü'nün 'turuncu kod' uyarısı verdiği merkez ilçelerde, özellikle Muratpaşa, Kepez, Konyaaltı, Döşemealtı ve Aksu'da yaşanan yoğun yağışlar şehri felakete sürükledi.Şehir merkezindeki alt geçitler suyla dolarken, caddeler göle dönüşerek birçok aracın mahsur kalmasına ve hatta park halindeki araçların sular altında sürüklenmesine sebep oldu. Yağmur sularının Muratpaşa'da dolması sonucu Gıyaseddin Keyhüsrev Alt Geçidi'nde bir otomobilde bir kişinin cansız bedenine ulaşıldı

FELAKET SENARYOLARI ÖNGÖRÜLMÜŞTÜ 

Bu felaket önceden öngörülmüş olup, 2021 yılında İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinasyonunda yapılan çalıştaylar sonucunda hazırlanan İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) çerçevesinde Meteorolojik ve Hidrolojik Afetler,orman yangınları,Kütle hareketleri afetleri, deprem  gibi dört afete çeşitli senaryolar üretilmişti.

Bu dört afete göre; 111 eylem belirlenmiş olup, sorumlu ve destekleyi kurumlar belirtilmiş olmasına rağmen herhangi bir önlem alınmadığı görüldü.  Sel planında bahsedilen kötü senaryonun bugün yaşananlarla  birebir aynı olmasının ardından, planın gerektiği şekilde uygulanmadığı ve hazırlıklı olunmadığı anlaşıldı. 

KÖTÜ SENARYO DÜN YAŞANAN FELAKETLE BİREBİR AYNI 

Sel afeti için yapılan çalıştay sonunda oluşturulan muhtemel senaryoda; Akdeniz üzerinden gelen serin ve yağışlı havanın deniz üzerinden gelen nem etkisi ile beraber yoğunlaşması sonucunda 12 saat içerisinde 120 mm yağış düşmüş olup sonucunda Muratpaşa, Kepez ve Konyaaltı ilçelerinde yerel su baskınları oluşmuş, alt geçitler etkilenmiş, araçlar sular altında kalmış, bazı binaların zemin katları su altında kalmıştır. Az sayıda yaralının olduğu senaryoda selin meydana getirdiği zararın 500 bin lira civarında olacağı öngörüldü.

Sel afeti için yapılan çalıştay sonunda oluşturulan en kötü senaryoda; Akdeniz üzerinden gelen serin ve yağışlı havanın deniz üzerinden gelen nem etkisi ile beraber yoğunlaşması sonucunda 12 saat içerisinde 300 mm yağış düşmüş olup sonucunda Muratpaşa, Kepez ve Konyaaltı ilçelerinde yerel sel oluşmuş, alt geçitler kullanılamaz hale gelmiş, araçlar sular altında kalmış, bazı binaların zemin katları su altında kalmıştır. Ölü ve yaralıların da olduğu senaryoda selin meydana getirdiği zararın 2,5 milyon lira civarında olacağı öngörüldü. Bu senaryoların üzerine Güçlü Yönler-Zayıf Yönler- Fırsatlar-Tehditler (GZFT) analizi yapıldı.

İşte o analiz ...

830D7Cc7 A45A 4034 A37C 4724952676E7

İRAP PLANI GÖRMEZDEN GELİNDİ 

Sel afeti senaryolarında öngörülen risklerin dikkate alınmadığı ve gerekli önlemlerin zamanında alınmadığı  da bu raporlar sayesinde ortaya çıktı. Bu felaket, İl Afet Risk Azaltma Planı'nın öneminin bir kez daha altını çizdiği gibi, bu plana uymanın hayati olduğunu da bir kez daha gösterdi.

HANGİ KURUM SORUMLULUĞUNU NE KADAR GERÇEKLEŞTİRDİ? 

C08A410D F56E 4C3B 9993 3Bb8Eb936Ccf

İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Soner Akdoğan ise IRAP planının ihmali hakkında açıklamalarda bulundu. Başkan Akdoğan "2021 yılında hazırlanmış olan İl Afet Risk Azaltma Planı'nda Antalya’nın olası afet tehditlerine göre tüm senaryolar, güçlü ve zayıf yönler, sorumlu kurumlar, destekleyici kurum ve kuruluşlar belirtilmiştir. Sel afeti içinde muhtemel iki senaryo oluşturulmuş, bu iki olası senaryodan beklenen kötü senaryo birebir gerçekleşmiş. Bugün İRAP'a baktığımızda beklenmedik yağış söylemimin altının boş olduğunu söyleyebiliriz.İRAP'ta Sayfa 143'ten 156'ya kadar bu dört afete göre 111 eylem belirlenmiş ve sorumlu ve destekleyi kurumlar belirtilmiş .yalnızca meteorolojik ve hidrolojil afetler değil tüm afetler için herkesin rolü, tehditler, tedbirler  ve senaryolar belli. Asıl sormamız gereken soru; tüm afet riskleri için hangi kurum kendi sorumluluğunu ne kadar gerçekleştirdi?" 

ÖZEL HABER /BUSE YEŞİL